ZEILTOCHT OP DE SPESMEA


Spes Mea Ahoy!
Dit jaar vaar ik weer me als kok op de zeiltjalk de Spes Mea van Klaas Bos. Vier tochten van vijf dagen zwerven over de Waddenzee met een zomers weertje in het vooruitzicht is geen straf! Een van de belevenissen tijdens deze zeilreizen is het droogvallen. Voor mij als kok een heerlijk avontuur. Het getij brengt altijd weer andere zee vruchten boven water, Soms landen we op een mosselbank, dan zijn de oesters weer ruim voorradig. Strand krabben zijn er overal en de kokkels, die laten zich soms helemaal niet vinden. 
Reis je mee? Ik doe hier verslag van onze zeilreis en geef je wat tips over het bereiden van Zeebanket. Je kunt je rechts op deze pagina abonneren op de nieuwsfeed. Schip Ahoy!

STRANDKRABBEN
Strand Krabben (Carcinus) zijn grappige beestjes, ze vervellen regelmatig om te kunnen groeien en gooien de eerste jaren vaak hun schild af, nadat ze eerst een nieuw hebben gegroeid. De schilden die je op het strand vind zijn dus geen dode opgepeuzelde beestjes, maar gewoon hun jasjes.

Je vangt ze makkelijk op het wad, net voordat het wad geheel droog valt. Sta stil op het wad en kijk goed om je heen. Je ziet ze zijwaarts door het water marcheren. Vaak verstoppen ze zich in de klonten zeewier die je her en der ziet. Je vangt ze het beste met een keuken barbecue tang en emmer met genoeg water om ze onder te houden. PAS OP! ze klimmen op elkaar om te ontsnappen.


Spoel de krabjes voor resten zeewier etc met wat koud stromend water. Zet een flinke pan ruim licht gezouten water op. Zodra het kookt laat je de krabjes een voor een in het water glijden, ze moeten direct geheel onder komen. Laat ze 3 minuut koken. Gooi ze over in een vergiet, onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. LET OP! Gooi het kookvocht NIET weg, dit heb je nog nodig.

BENODIGDHEDEN
Verse strandkrabben
Olijfolie
Tomatengoedje (maakt niet uit wat, liefst tomaten puree)

SAUTEREN
Sauteren is eigenlijk heel makkelijk, je gebruikt deze techniek om het product snel dicht te schroeien en de smaak intensiteit te behouden. Zo doe je het;
1. verhit pan
2. Voeg olie toe
3. Verhit olie tot voordat hij gaat roken
4. Voeg specerijen, knoflook, ansjovis toe
5. Voeg krabben toe
6. Voeg vocht toe
Wil je meer olie toevoegen, doe dit langs de randen van de pan en niet over de krabben.

Doe in een grote koeken of wok pan een flinke scheut Virgine olijfolie.
Voeg de gekookte krabben toe.
Sauteer de krabben op hoog vuur, goed omscheppen. Voeg een klein beetje tomaten prutje toe. Iets dat je nog hebt staan, maakt niet zoveel uit wat. Schep goed door. Giet een paar lepels van het krabben kookvocht toe. 
Draai het vuur uit en blus het geheel af met een scheut sherry of madeira of witte wijn.
LET OP! Alcohol brand. Als je het de alcohol giet terwijl de pan nog op het vuur staat, heb je grote kans dat de alcohol damp die vrijkomt in de flik vliegt. FLAMBEREN noem je dit:) Geen paniek, gewoon je pan van het vuur halen en de pit uitdraaien. 
Stort de krabben met de saus op een groot bord. Voeg grof gesneden stukken citroen toe. De saus kun je eten met stukken stokbrood.

KRABBEN ETEN
Draai de kleine pootjes van het lijf
Verwijder de onderkant langs de staart. Je wipt het met de achterkant van een lepel zo uit de schild. Met een thee lepeltje haal je gemakkelijk de inhoud uit de schild. Dit is het lekkerst, het heet daarom ook Hemelse modder" Het stuk dat je verwijdert hebt kun je in 2 breken en sabbel je als het ware goed af, er bestaat geen andere beschrijving voor:) het is nogal klein bij strand krabbjes, maar ongelooflijk lekker!

Smakelijk eten!

KOKKELSContactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *